Τα social media αποτελούν έναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας , κατακλύζοντας μας συνεχώς με πληροφορίες . Ωστόσο, η συνεχής έκθεση σε αυτές μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας, ιδίως τα επίπεδα ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει τη συμπεριφορά και την αίσθηση ανταμοιβής. Η χρήση των social ενεργοποιεί την αίσθηση ανταμοιβής, οπότε αυξάνεται η ντομαμίνη όπως για παράδειγμα όταν παίρνουμε πολλά like στις δημοσιεύσεις μας ή όταν βλέπουμε ωραία βίντεο στο Tiktok.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική χρήση των social μπορεί να μειώσει την προσοχή, να αυξήσει το άγχος λόγω της συνεχούς λήψης ειδοποιήσεων και να απομακρύνει από σημαντικές εργασίες που πρέπει να διεκπεραιωθούν. Σημαντικό είναι επίσης ,το γεγονός ότι η χρήση των social μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε εθισμό.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν τη συγκέντρωσή μας είναι μέσω του “φόβου της απώλειας” (FOMO). Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συχνά γεμάτα με αναρτήσεις και ενημερώσεις από φίλους και συγγενείς, γεγονός που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι χάνουμε κάτι αν δεν τσεκάρουμε συνεχώς, οδηγώντας σε ψυχαναγκασμό.
Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking», οι άνθρωποι που σταματούν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και για μόνο μία εβδομάδα εμφανίζουν σημαντική βελτίωση στη διάθεση και την ψυχική τους υγεία.
Άρα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τα social media με φειδώ και να ρυθμίζουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε σε αυτά ώστε να μην μας αποσπούν από την πραγματικότητα.